Udka na ryżu

Udka na ryżu

Ciesz się komfortem domowego jedzenia przygotowując pyszne udka na ryżu. Ten przepis łączy delikatne udka z kurczaka z lekko przyprawionym ryżem, tworząc danie, które smakuje tak dobrze, jak wygląda. Udka pieczone na ryżu z dodatkiem specjalnej zalewy dodają mięsu niesamowitego smaku. Całość piecze się w piekarniku, co umożliwia aromatom i smakom przeniknięcie do każdego kęsa. Bez względu na to, czy szukasz dania na tygodniowy obiad czy coś specjalnego na weekend, te udka na ryżu na pewno zadowolą każdego łasucha. Spróbuj tego unikalnego połączenia składników już dziś!

Składniki:

  • 1 kilogram udka
  • 2 szklanki ryżu (surowego)
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa uniwersalna
  • zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa uniwersalna

Udka na ryżu – jak zrobić?

  1. Udka jeszcze bez zalewy. 1.
    Udka obsypać przyprawą uniwersalną. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę- wymieszać z ryżem. Blachę posmarować olejem i wsypać ryż. Na ryżu poukładać udka.
  2. Udka zalane zalewą, przed włożeniem do piekarnika. 2.
    Zalewa:
    Do garnka wlać wodę, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać masło, cukier, ostrą paprykę, ketchup, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Zalewę zagotować.
    Następnie zalewą zalać ryż. Piec w piekarniku około 80 minut w 200 stopniach.

Udka na ryżu – dodatkowe informacje

Surową paprykę możesz zastąpić marynowaną.
Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić, zależnie od piekarnika. Radzę po około godzinie sprawdzić, czy ryż jest miękki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami
Następny przepis: Udka nadziewane szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode