Udka nadziewane szpinakiem

Udka nadziewane szpinakiem

Przepis na udka nadziewane szpinakiem to gratka dla wszystkich miłośników eleganckich, niebanalnych dań. Wyjątkowość tego przepisu kryje się w jego kompozycji – soczyste, pieczone udka z kurczaka, nadziewane aromatycznym farszem z szpinaku, tworzą prawdziwie królewskie danie. Ekskluzywny przypis, który zaprasza do spróbowania interesującego połączenia smaków. Szpinak idealnie komponuje się z kurczakiem, nadając mu wyrazisty, intensywny smak. Udka nadziewane szpinakiem to świetna propozycja na rodzinne obiady, ale także na wyjątkową kolację, na której chcemy zaskoczyć gości niezwykłą kompozycją o smakowitej prezencji. Te udka nadziewane szpinakiem z pewnością zadowolą każde podniebienie.

Składniki:

  • 4 udko z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 kostki sera feta (lub 1/2 kostki sera sałatkowo-kanapkowego)
  • przyprawa do kurczaka (klasyczna lub pikantna)
  • pieprz
  • olej

Udka nadziewane szpinakiem – jak zrobić?

  1. Należy zacząć od przygotowania farszu. Posiekaj cebulę i czosnek (czosnek można rozgnieść w moździerzu). Pokrój paprykę w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i paprykę. Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, smaż do wyparowania wody. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw pieprzem do smaku. Dodawanie soli nie jest konieczne-ser jest słony sam w sobie. Podsmaż chwilę, odstaw do ostygnięcia.
  2. Usuń kości z udek tak, aby powstały kieszonki. Każde udko należy nadziać mniej więcej dwoma łyżkami farszu i spiąć wykałaczkami. Udka oprósz przyprawą do kurczaka i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Udka nadziewane szpinakiem – dodatkowe informacje

Udka można podawać z ryżem lub kopytkami i warzywami gotowanymi na parze. Warto odkryć udka ok. 20 minut przed końcem pieczenia, aby skórka była bardziej chrupiąca.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka na ryżu
Następny przepis: Udka pieczone w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode