Udka nadziewane szpinakiem
Przepis na udka nadziewane szpinakiem to gratka dla wszystkich miłośników eleganckich, niebanalnych dań. Wyjątkowość tego przepisu kryje się w jego kompozycji – soczyste, pieczone udka z kurczaka, nadziewane aromatycznym farszem z szpinaku, tworzą prawdziwie królewskie danie. Ekskluzywny przypis, który zaprasza do spróbowania interesującego połączenia smaków. Szpinak idealnie komponuje się z kurczakiem, nadając mu wyrazisty, intensywny smak. Udka nadziewane szpinakiem to świetna propozycja na rodzinne obiady, ale także na wyjątkową kolację, na której chcemy zaskoczyć gości niezwykłą kompozycją o smakowitej prezencji. Te udka nadziewane szpinakiem z pewnością zadowolą każde podniebienie.
admin
Składniki:
- 4 udko z kurczaka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1/4 strąka czerwonej papryki
- 1/2 kostki sera feta (lub 1/2 kostki sera sałatkowo-kanapkowego)
- przyprawa do kurczaka (klasyczna lub pikantna)
- pieprz
- olej
Udka nadziewane szpinakiem – jak zrobić?
- Należy zacząć od przygotowania farszu. Posiekaj cebulę i czosnek (czosnek można rozgnieść w moździerzu). Pokrój paprykę w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i paprykę. Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, smaż do wyparowania wody. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw pieprzem do smaku. Dodawanie soli nie jest konieczne-ser jest słony sam w sobie. Podsmaż chwilę, odstaw do ostygnięcia.
- Usuń kości z udek tak, aby powstały kieszonki. Każde udko należy nadziać mniej więcej dwoma łyżkami farszu i spiąć wykałaczkami. Udka oprósz przyprawą do kurczaka i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Udka nadziewane szpinakiem – dodatkowe informacje
Udka można podawać z ryżem lub kopytkami i warzywami gotowanymi na parze. Warto odkryć udka ok. 20 minut przed końcem pieczenia, aby skórka była bardziej chrupiąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka na ryżu
Następny przepis: Udka pieczone w sosie pomidorowym