Udka kaczki duszone z owocami

Udka kaczki duszone z owocami

Jeżeli szukasz wyjątkowego dania na specjalną okazję, przepis na „Udka kaczki duszone z owocami” jest dla Ciebie. Ta ekskluzywna potrawa łączy smak soczystych udek z kaczki z delikatną słodyczą owoców, które nadają danie głębi i aromatu. To idealna symfonia smaków dla wszystkich fanów kuchni, którzy chcą zaskoczyć swoich gości czymś ekstra. Kacze udko duszone z owocami wydobywa tradycyjne smaki kuchni polskiej, z dodatkiem subtelnej nuty nowoczesności. To danie, które jest tak samo pyszne, jak wygląda.

Składniki:

  • 4 udko z kaczki,

    10 goździków,

    2 łyżki miodu,

    2 łyżki majeranku,

    3-4 kwaśne jabłka,

    15 dag suszonych śliwek,

    1 szklanka wytrawnego białego wina,

    1 łyżka oleju,

    sól, pieprz do smaku.

Udka kaczki duszone z owocami – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:
    • Goździki rozdrobnić w moździerzu.
    • Udka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i goździkami.
    • Posmarować równomiernie miodem, posypać majerankiem i odstawić na minimum 30 minut.
    • Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę.
  2. Gotowanie:
    • Na patelni rozgrzać olej.
    • Obsmażyć z dwóch stron zamarynowane mięso przez około 2 minuty z każdej strony, zaczynając od tej ze skórą. Należy uważać, żeby się ładnie zrumieniło a nie przypaliło, ponieważ miód szybko się karmelizuje.
    • Udka odkładamy na talerz.
    • Na patelnię dodajemy pokrojone jabłka i śliwki, smażymy przez 2-3 minuty mieszając.
  3. Duszenie:
    • Do owoców wsypujemy około 1/4 łyżeczki soli.
    • Dodajemy podsmażone mięso, podlewamy winem, przykrywamy.
    • Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
    • Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy gorącą wodą gdyby sos za mocno wyparował i był za gęsty.

Udka kaczki duszone z owocami – dodatkowe informacje

Jeśli miód jest mało płynny można go przez chwilę pogrzać w kuchence mikrofalowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka faszerowane pieczarkami
Następny przepis: Udka faszerowane wątróbką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode