Udka kaczki duszone z owocami
Jeżeli szukasz wyjątkowego dania na specjalną okazję, przepis na „Udka kaczki duszone z owocami” jest dla Ciebie. Ta ekskluzywna potrawa łączy smak soczystych udek z kaczki z delikatną słodyczą owoców, które nadają danie głębi i aromatu. To idealna symfonia smaków dla wszystkich fanów kuchni, którzy chcą zaskoczyć swoich gości czymś ekstra. Kacze udko duszone z owocami wydobywa tradycyjne smaki kuchni polskiej, z dodatkiem subtelnej nuty nowoczesności. To danie, które jest tak samo pyszne, jak wygląda.
admin
Składniki:
- 4 udko z kaczki,
10 goździków,
2 łyżki miodu,
2 łyżki majeranku,
3-4 kwaśne jabłka,
15 dag suszonych śliwek,
1 szklanka wytrawnego białego wina,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz do smaku.
Udka kaczki duszone z owocami – jak zrobić?
- Przygotowanie:
- Goździki rozdrobnić w moździerzu.
- Udka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i goździkami.
- Posmarować równomiernie miodem, posypać majerankiem i odstawić na minimum 30 minut.
- Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę.
- Gotowanie:
- Na patelni rozgrzać olej.
- Obsmażyć z dwóch stron zamarynowane mięso przez około 2 minuty z każdej strony, zaczynając od tej ze skórą. Należy uważać, żeby się ładnie zrumieniło a nie przypaliło, ponieważ miód szybko się karmelizuje.
- Udka odkładamy na talerz.
- Na patelnię dodajemy pokrojone jabłka i śliwki, smażymy przez 2-3 minuty mieszając.
- Duszenie:
- Do owoców wsypujemy około 1/4 łyżeczki soli.
- Dodajemy podsmażone mięso, podlewamy winem, przykrywamy.
- Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
- Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy gorącą wodą gdyby sos za mocno wyparował i był za gęsty.
Udka kaczki duszone z owocami – dodatkowe informacje
Jeśli miód jest mało płynny można go przez chwilę pogrzać w kuchence mikrofalowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka faszerowane pieczarkami
Następny przepis: Udka faszerowane wątróbką