Udka faszerowane wątróbką
Udka faszerowane wątróbką to wykwintna, nieco zapomniana potrawa na specjalne okazje. Stanowią idealne połączenie mięsa drobiowego z bogatym smakiem wątróbki. Często spotykane w tradycyjnej polskiej kuchni, to danie jest prawdziwą gratką dla miłośników staropolskich przysmaków. Choć na pierwszy rzut oka wydają się skomplikowane do przygotowania, z odpowiednimi wskazówkami każdy może je przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Zapewnią nietypowe, ale na pewno smaczne urozmaicenie codziennego menu. Przygotuj te pyszne udka i przenieś się w kulinarną podróż do dawnego, sycącego, domowego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 udka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 7 dag masła
- 2 duże czerstwe bułki
- pęczek natki pietruszki
- bulion z drobiowej kostki rosołowej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
Udka faszerowane wątróbką – jak zrobić?
- Z udek zdejmujemy skórę, tak aby jej nie uszkodzić. Zszywamy szerszy bok.
- Bułki namaczamy w mleku, odciskamy. Dodajemy posiekaną wątróbkę i natkę, jajka i 5 dag masła. Mieszamy. Doprawiamy.
- Mięso z udek (2 podudzia odkładamy) kroimy. Skóry w 3/4 napełniamy na przemian mięsem i farszem z wątróbki. Zszywamy. Gotujemy ok. 20 minut w bulionie.
- Udka przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Smarujemy resztą masła, oprószamy przyprawami. Pieczemy na rumiano (ok. 30 minut) w 180°C. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Udka faszerowane wątróbką – dodatkowe informacje
Dwa podudzia należy odłożyć, gdyż cały farsz nie zmieści się do skórek. Można je ugotować w bulionie i upiec razem z faszerowanymi udkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka kaczki duszone z owocami
Następny przepis: Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach