Udka faszerowane pieczarkami
Witamy Cię do odkrycia kolejnej, niezwykłej odsłony kuchni domowej – udka faszerowane pieczarkami. Przepis ten jest zarówno elegancki jak i wykwintny, a jednocześnie prosty do przyrządzenia. Co więcej, udka z kurczaka wzbogacone o pyszne nadzienie z pieczarek to danie, które nie tylko smakuje nieziemsko, ale również prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie na stole. Bez względu na to czym do tej pory faszerowałeś udka z kurczaka, ten przepis na pewno Cię zachwyci. Przygotowany z dbałością o każdy szczegół, sprawi, że nawet najbardziej wymagający smakosz będzie chciał spróbować udka faszerowane pieczarkami.
admin
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 mała pierś z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- wykałaczki
Udka faszerowane pieczarkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy z nich kości, nacieramy przyprawą do kurczaka, solą oraz słodką papryką, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na oleju razem z cebulą, odstawiamy do ostudzenia.
- Pierś z kurczaka mielimy, dodajemy do podsmażonych pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Udka napełniamy przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami.
- Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Udka faszerowane pieczarkami – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ze śmietaną i śliwkami
Następny przepis: Udka kaczki duszone z owocami