Udka faszerowane pieczarkami

Udka faszerowane pieczarkami

Witamy Cię do odkrycia kolejnej, niezwykłej odsłony kuchni domowej – udka faszerowane pieczarkami. Przepis ten jest zarówno elegancki jak i wykwintny, a jednocześnie prosty do przyrządzenia. Co więcej, udka z kurczaka wzbogacone o pyszne nadzienie z pieczarek to danie, które nie tylko smakuje nieziemsko, ale również prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie na stole. Bez względu na to czym do tej pory faszerowałeś udka z kurczaka, ten przepis na pewno Cię zachwyci. Przygotowany z dbałością o każdy szczegół, sprawi, że nawet najbardziej wymagający smakosz będzie chciał spróbować udka faszerowane pieczarkami.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • wykałaczki

Udka faszerowane pieczarkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy z nich kości, nacieramy przyprawą do kurczaka, solą oraz słodką papryką, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na oleju razem z cebulą, odstawiamy do ostudzenia.
  3. Pierś z kurczaka mielimy, dodajemy do podsmażonych pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Udka napełniamy przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami.
  5. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Udka faszerowane pieczarkami – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ze śmietaną i śliwkami
Następny przepis: Udka kaczki duszone z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode