Ciasto ze śmietaną i śliwkami

Ciasto ze śmietaną i śliwkami

To mój ulubiony przepis na sezon śliwkowy! Ciasto ucierane ze śmietaną i śliwkami to smakowita i prostsza alternatywa dla tradycyjnego sernika. To połączenie kremowej, łagodnej śmietany z soczystymi, słodko-kwasowymi śliwkami tworzy niesamowicie smakowity deser. Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, a sam efekt końcowy jest wystarczająco elegancki, aby zaserwować go na specjalne okazje. To przepyszne ciasto jest idealne na letnie popołudnia, kiedy śliwki są w swoim sezonie. Bez wątpienia, każdy kęs tego ciasta przekonuje o jego doskonałości.

Składniki:

  • Forma: 24×36 cm
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka gęstej śmietany 22%
  • Około 70 dag śliwek
  • Cukier puder do posypania ciasta
  • Papier do pieczenia

Ciasto ucierane ze śmietaną i śliwkami – przepis

  1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Do ubitej masy jajecznej dodać cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę.
  4. Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
  6. Na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, brzuszkami do ciasta.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
  8. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  9. Lekko przestudzone posypać grubo cukrem pudrem.

Ciasto ze śmietaną i śliwkami – dodatkowe informacje

1.śliwki można posypać cynamonem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucierane płatki róży
Następny przepis: Ucieraniec truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode