Tuszonka wieprzowa w słoikach
Tuszonka wieprzowa w słoikach to staropolski przepis, który cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno wśród miłośników tradycyjnej kuchni, jak i zwolenników kultywowania rodzinnych tradycji. Ta tuszonka domowa stanowi nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale również autonomiczny, sycący posiłek. Wyjątkowo smakowita i aromatyczna, tuszonka wieprzowa podawana prosto ze słoika zawsze zachwyci – stanowi swoisty most między kuchnią naszych babć a współczesnym gotowaniem. Gwarantuje głębię smaku i wartości odżywcze, a także satysfakcję z samodzielnego przyrządzenia tak tradycyjnego przysmaku. Przepis na tuszonkę w słoikach to prawdziwe bogactwo smaku zamknięte pod słoicową pokrywką.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy łopatki wieprzowej
- 1 łyżka kolendry
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- Kilka ziarenek jałowca / do każdego słoika po 1 ziarenku
- Słoiki
wieprzowa przepis, jak zrobić tuszonkę wieprzową.
Tuszonka wieprzowa w słoikach – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy aby galaretką która się wytworzy podczas gotowania była bardziej sztywna do mięsa można dodać 1-2 łyżek żelatyny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem
Następny przepis: Twarogowy deser