tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem

tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem

Tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem to smakowita danie, które potrafi skupić pomiędzy swoimi okrągłymi brzegami całe bogactwo wschodnich aromatów. To pozycja idealna dla tych, którzy lubią łączyć różne smakowe doznania w jednym daniu. Wypełnione soczystym kurczakiem, ożywione szpinakiem, a do tego doskonałe, lekko chrupiące ciasto to kompozycja idealna w każdym calu. Pita ze szpinakiem to kwintesencja orientalnej kuchni, która zadowoli zarówno wielbicieli mięsa, jak i miłośników warzyw.

Składniki:

  • ciasto na 5 sztuk:
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 średnie filety z kurczaka
  • 400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • 150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach

Tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy. Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa.
  2. Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki 🙂
  3. Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 – 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.

tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem – dodatkowe informacje

Do farszu możemy dodać pokrojony w kosteczkę ser feta (po uprzednim zmniejszeniu soli w szpinaku).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Turecki borek
Następny przepis: Tuszki flądry z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode