Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami

Ciesz się smakiem lata, podając swoim gościom truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami. Ten efektowny deser to połączenie kremowej słodkości lodów z bitą śmietaną, delikatności wyrazistych, sezonowych truskawek podgrzewanych na gorąco i chrupkości prażonych migdałów. Pasuje na letnie popołudnie, podwieczorek na tarasie albo podczas romantycznej kolacji. Składniki, które są potrzebne do stworzenia tego klasycznego deseru, są proste, jednak końcowy efekt jest naprawdę zdumiewający. Ten deser z truskawkami i bitą śmietaną na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe. W sam raz na chwilę relaksu w ogrodzie!

Składniki:

  • 4 pucharki:
  • 40 dag świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
  • 30 dag owsianych maślanych ciasteczek
  • 400 ml bitej śmietany
  • 4 duże gałki lodów waniliowych
  • 50g prażonych migdałów
  • Melisa lub mięta do dekoracji

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami – jak zrobić?

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem oraz cukrem z cytryną, stawiamy na gazie i podgrzewamy aż puszczą sok i się zagotują, zestawiamy z ognia.
  2. Na dnie szklanych pucharków rozkładamy pokruszone ciasteczka.
  3. Wlewamy po równo gorące truskawki.
  4. Wkładamy po gałce lodów.
  5. Przykrywamy bitą śmietaną.
  6. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  7. Dekorujemy melisą lub miętą.
  8. Natychmiast podajemy.

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami – dodatkowe informacje

Taki deser możemy zrobić z dowolnymi miękkimi owocami lata.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truflowe muffinki w 5 minut
Następny przepis: Truskawki w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode