Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Czy szukasz słodkiego, ale łatwego do przygotowania deseru? Mamy dla Ciebie propozycję – truskawki w czekoladzie. To delikatne połączenie soczystych truskawek z słodką, rozpływającą się w ustach czekoladą tworzy nieziemski smak, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na romantyczny wieczór dla dwojga, spotkanie z przyjaciółmi czy dziecięce urodziny. Przepis na truskawki w czekoladzie jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy na pewno Cię zachwyci.

Składniki:

  • kilkanaście dużych truskawek z szypułkami
  • po 1/2 tabliczki czekolady białej, deserowej i gorzkiej
  • różne posypki cukierkowe

Truskawki w czekoladzie – jak zrobić?

  1. Truskawki umyć z szypułkami, osuszyć.
  2. W kąpieli wodnej rozpuścić każdą czekoladę osobno. Ja rozpuszczam w szklanej miseczce, którą wkładam do głębokiego talerza z gorącą wodą. Jeśli woda przestygnie, należy zmienić na gorącą.
  3. Trzymać truskawkę za szypułkę i wkładać do czekolady. Za pomocą łyżeczki polewać truskawkę czekoladą.
  4. Truskawkę w czekoladzie posypać cukierkami lub polać cienką strużką czekolady w innym kolorze.
  5. Odkładać na deseczkę, aż nadmiar czekolady spłynie. Następnie przenieść na tacę.

Porady – Truskawki w czekoladzie – dodatkowe informacje

Takie truskawki w czekoladzie można wykorzystać do dekoracji deseru lub tortu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami
Następny przepis: Koszyczki z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode