Trufle kokosowe z kaszą jaglaną
Podczas poszukiwań oryginalnych pomysłów na zdrowe desery, napotkamy na ciekawy przepis na trufle kokosowe z kaszą jaglaną. Nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych, stanowią pomysł na alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Kasza jaglana, obfitująca w białko i błonnik, nadaje deserowi sycącej, lekko ziarnistej struktury, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem kokosa. Dodatkową zaletą tych trufli jest fakt, że są one dosyć proste do przygotowania. Zapewne zaskoczą one swoim smakiem niejedną osobę, która jeszcze nie miała okazji spróbować tak nietypowego połączenia. Ponadto, trufle z kaszy jaglanej to świetna przekąska dla dzieci.
admin
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, miękkiej w konsystencji
- 120 g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- Dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych
Trufle kokosowe z kaszą jaglaną – jak zrobić?
-
1.
Do ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej dodać wiórki kokosowe, miód i olej kokosowy.
Wszystko zmiksować blenderem.
Lepić małe kulki i obtaczać je we wiórkach kokosowych.
Schłodzić całą noc w lodówce.
Sposób przygotowania: Trufle z kaszy jaglanej.
Trufle kokosowe z kaszą jaglaną – dodatkowe informacje
Do każdego trufelka można dodać migdała w całości.