Trociniak

Trociniak

Trociniak to tradycyjne, wiejskie ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi przywodzącemu na myśl trociny. Jest to oszczędna, lecz smaczna propozycja dla osób lubiących proste i szybkie w przygotowaniu wypieki. Idealne na deser, po obiedzie, czy smakołyk do popołudniowej kawy. Spód przełożony konfiturą, pokryty kruszonką z masłem, cukrem i mąką – to prawdziwie domowe, klasyczne ciasto. Zapraszamy do wypróbowania sprawdzonego przepisu na ciasto trociniak, który zadowoli wszystkich domowników. Swoją prostotą zaskoczy, a smakiem zachwyci każdego wielbiciela domowych wypieków. Składniki na trociniak są proste i z pewnością znajdą się w każdej kuchni.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • kostka masła
  • Masa jabłkowa: 3 galaretki agrestowe
  • 1 litr wody
  • 5 jabłek
  • Wierzch: opakowanie wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Trociniak – jak zrobić?

  1. Z podanych składników ubijamy ciasto i pieczemy biszkopt.
  2. Z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką. Gotujemy. Gdy ostygnie, ucieramy z masłem.
  3. W 1 l wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy 5 startych jabłek i mieszamy.
  4. Biszkopt smarujemy połową budyniu, wykładamy masę jabłkową. Chłodzimy.
  5. Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Studzimy.
  6. Gdy masa w lodówce mocno stężeje, wykładamy drugą połowę budyniu i posypujemy zimnymi wiórkami z cukrem.

Słowa kluczowe: trociniak placek, trociniak ciasto przepis, trociniak przepis, przepis na ciasto trociniak, ciasto trociniak, trociniak, trociniaki

Trociniak – dodatkowe informacje

● Kawałki ciasta przepisu na trociniak można przyozdobić piramidkami z bitej śmietany. Ciasto trociniak świetnie smakuje jako zimny deser. Przepis na ciasto trociniak jest prosty i doskonały na wieloletnie wieczory w towarzystwie trociniaków. Wyszukaj trociniak przepis, aby przekonać się, jak smaczne jest trociniak ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron tripoline al ragù z wołowiną
Następny przepis: Trójkąciki teściowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode