Makaron tripoline al ragù z wołowiną

Makaron tripoline al ragù z wołowiną

Makaron tripoline al ragù z wołowiną to wykwintne danie, które ucieszy podniebienia fanów włoskiej kuchni. Sycące i smaczne, doskonale sprawdzi się na wspólny obiad czy kolację. Głównym składnikiem dania jest ragù z wołowiny, tradycyjny włoski sos na bazie mięsa. Nic nie smakuje lepiej niż domowe, wolno gotowane ragù! W połączeniu z makaronem typu tripoline, który idealnie chłonie sos, tworzy nieodparcie apetyczne danie. To prosta, ale elegancka potrawa, która może zaskoczyć niejednego smakosza. Przepis jest prosty, ale wynik końcowy na pewno zadowoli wszystkich miłośników klasycznej kuchni włoskiej.

Składniki:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 25 g włoskiej pancetty lub boczku
  • 250 g makaronu tripoline *
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 papryczka chili **
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki

Makaron tripoline al ragù z wołowiną – jak zrobić?

  1. Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchew i selera kroimy w drobną kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  2. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy nam się z sosem. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy, aż sos dokładnie pokryje cały makaron. Przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.
  3. Opcjonalnie (my lubimy na ostro), można użyć makaronu: tagliatelle, pappardelle lub innego szerokiego makaronu, który dobrze zmiesza się z sosem i uniesie jego ciężar.

Porady – Makaron tripoline al ragù z wołowiną

Moje rady:

– danie świetnie uzupełni pochodzące z tego regionu wino Lambrusco. Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio

– składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan – tego wspaniałego sera nie zastąpi zwykły, polski ser.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tres Leches - meksykański przysmak
Następny przepis: Trociniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode