Tradycyjny krem do tortów

Tradycyjny krem do tortów

Tradycyjny krem do tortów to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych ozdób dla każdego ciasta. Składa się głównie z tak podstawowych składników jak jajka czy masło, dzięki czemu każdy amator cukiernictwa, z minimalnym nakładem czasu i sił, jest w stanie przygotować go we własnej kuchni. Tradycyjna masa do tortu, przyrządzona według tego przepisu, zachwyci nie tylko swoją delikatnością i subtelnym smakiem, ale również pięknym wyglądem. Krem z jajek doskonale komponuje się z każdym rodzajem ciasta i dodaje mu wyjątkowego, domowego charakteru.

Składniki:

  • Krem podstawowy na 1 warstwę
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 łyżki spirytusu
  • Dodatki
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich zaparzonych w gorącym mleku
  • Lub Słoiczek 200 g kremu czekoladowego
  • Lub 2 chałwy waniliowe po 100 g

Tradycyjny krem do tortów – jak zrobić?

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka i cały czas ubijaj. W garnku zagotuj wodę, misę jajeczną umieść na garnku i cały czas ubijaj na małych obrotach do rozpuszczenia cukru. Następnie zdejmij i mieszanej masę do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i wlewaj powoli masę jajeczną. Utrzyj na puszystą masę.
  2. Do tak przygotowanej bazy dodaj ulubione dodatki . Oczywiście na każdą porcję kremu użyj kostki masła, 0,5 szklanki cukru i 2 jajek.

Tradycyjny krem do tortów – dodatkowe informacje

Do zrobienia 4 kremów użyłam 8 jajek, 2 szklanki cukru oraz 4 kostki masła. Przygotowałam krem, a następnie podzieliłam go na 4 części i dodałam różne dodatki do 3 z nich.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjne udka pieczone z cebulą w foli
Następny przepis: Tradycyjny krupniczek ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode