Tradycyjny krupniczek ze śmietaną

Tradycyjny krupniczek ze śmietaną

Królewski, klasyczny, polski krupniczek ze śmietaną – nic nie jest bardziej dla duszy jak ten pyszny, bogaty deser. Jest to stary, rodzinny przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, stając się synonimem rodzinnego ciepła i domowego komfortu. Samo słowo „krupniczek” jest zarezerwowane dla tych najbardziej wykwintnych i smakowitych dań. Używając tylko najlepszych składników, dostępnych w twojej kuchni, przekształcisz zwykły krupnik w niezwykle kremową, delikatną i aksamitną przyjemność. Co sprawia, że ten krupniczek ze śmietaną jest tak wyjątkowy? Każdy kęs to eksplozja smaku, która z pewnością oczaruje twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 200 g śmietany 18%
  • 0,5 kg żeberko wieprzowe
  • 40 g kaszy jęczmiennej
  • 6 ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka + 4 gałązki natki z listkami
  • 1 mały seler
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku

Tradycyjny krupniczek ze śmietaną – jak zrobić?

  1. Żeberko dzielimy na 4 części. Zalewamy wodą, dodajemy obrany seler, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut.
  2. Kaszę kilkakrotnie płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do garnka. Wsypujemy majeranek. Gotujemy 10 minut.
  3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10 minut.
  4. Następnie wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze około 10-15 minut (do miękkości warzyw). Po tym czasie doprawiamy zupę pieprzem i przyprawa uniwersalna oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  5. Śmietanę rozrabiamy w miseczce z 1 łyżką wazową zupy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby zupę bardziej doprawiamy.

Tradycyjny krupniczek ze śmietaną – dodatkowe informacje

-Jeżeli do zupy dodajemy przyprawa uniwersalna, nie powinniśmy używać soli (żeby nie była za słona).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjny krem do tortów
Następny przepis: Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode