Tradycyjna kutia
Tradycyjna kutia to staropolska potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Kultywowany od wieków przepis, wywodzący się z kuchni ukraińskiej, składa się przede wszystkim z maku, miodu i kłosów zbożowych. Chociaż wymaga cierpliwości i staranności, efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje czas spędzony w kuchni. Ten aromatyczny deser, pełen słodyczy i odrobinę egzotycznego maku, poprawia nastrój i dodaje energii. Każdy, kto spróbował tradycyjnej kutii, wie, jak wyjątkowy to smak. Czy jesteś gotowy odkryć tę magiczną recepturę?
admin
Składniki:
- 1 szklanka łuskanej pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka miodu płynnego
- 1 szklanka mleka
- 200g orzechów włoskich
- 100g suszonych moreli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100g migdałów
- 4 łyżki rodzynek
Tradycyjna kutia – jak zrobić?
-
Pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia mak zalać wrzącym mlekiem i mieszając gotować na wolnym ogniu ok.pół godziny. Dwukrotnie zemleć i ostudzić.
-
Pszenicę gotować do miękkości (można zmienić wodę). Dokładnie osączyć, ostudzić i połączyć z makiem i miodem.
-
Rodzynki, morele, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy sparzyć (orzechy można obrać ze skórki). Osuszyć i połączyć z makiem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Tradycyjna kutia – dodatkowe informacje
Możemy użyć gotowej masy makowej lub suchego zmielonego maku, który potrzebuje samego sparzenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy
Następny przepis: Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka