Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka

Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to oznacza, że nadeszła idealna pora na tradycyjne, domowe wypieki. Prym wiodą oczywiście ciasta, a wśród nich królują różne odmiany jabłeczników. Dzisiaj chcemy zaoferować Wam przepis na tradycyjną korzenną świąteczną szarlotkę. Ta specjalna wersja klasycznego ciasta, z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, to gwarancja wyjątkowego smaku i unikalnego, bożonarodzeniowego klimatu. Szarlotka korzenna jest równie kusząca, co piękna w swojej prostocie, a idealnie uzupełnia świąteczny stół. Bez względu na to, czy będzie to Wasz pierwszy domowy wypiek, czy już jesteście doświadczonymi cukiernikami, ta szarlotka z pewnością zachwyci Wszystkich gości.

Składniki:

  • ciasto:
  • 200 g margaryny lub masła (u mnie Palma)
  • 3 szklanki mąki pszennej (krupczatka, tortowa)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku/esencji migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli
  • Jabłka:
  • 2 kg słodkich jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki
  • 7 tłuczonych goździków
  • 1 łyżka bułki tartej

Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, rozdrabniamy ją na małe kawałeczki po czym wbijamy jaja, dodajemy aromat, szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia mas. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, po czym wrzucamy do garnka i smażymy na dość dużym ogniu, gdy sok odparuje a jabłka zaczną odstawać od brzegów garnka, dodajemy do nich przyprawy.
  3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, na mące, jedną częścią wykładamy formę z papierem do pieczenia, którą polecam przykleić do formy masłem.
  4. Na kruchy spód wykładamy jabłka, a na nie drugą rozwałkowaną część ciasta.
  5. Ciasto wkładamy do gorącego (180 stopni) pieca, bez termoobiegu. Pieczemy 40 minut, po czym studzimy przy uchylonych drzwiczkach lub serwujemy gorący. Dekorujemy cukrem pudrem lub pokruszoną bezą, u mnie była to właśnie beza.

Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka – dodatkowe informacje

Wyłożenie gorących jabłek na zimny spód spowoduje tzw. zakalec. Jabłka muszą mieć temperaturę pokojową. Co więcej, tak przygotowane jabłka można pakować do wyparzonych słoików i pasteryzować. Zimą wystarczy tylko zagnieść ciasto i wyłożyć na nie wcześniej przygotowane owoce. Ciasto w formie obsypujemy łyżką bułki tartej – zaabsorbuje wilgoć pozostałą w jabłkach. Jest to świetny sposób, aby spód był na prawdę kruchy i delikatny. To mój niezawodny sposób na pyszne kruche ciasto z soczystymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjna kutia
Następny przepis: Tradycyjna mizeria ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode