Tradycyjna kutia

Tradycyjna kutia

Tradycyjna kutia to staropolska potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Kultywowany od wieków przepis, wywodzący się z kuchni ukraińskiej, składa się przede wszystkim z maku, miodu i kłosów zbożowych. Chociaż wymaga cierpliwości i staranności, efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje czas spędzony w kuchni. Ten aromatyczny deser, pełen słodyczy i odrobinę egzotycznego maku, poprawia nastrój i dodaje energii. Każdy, kto spróbował tradycyjnej kutii, wie, jak wyjątkowy to smak. Czy jesteś gotowy odkryć tę magiczną recepturę?

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka miodu płynnego
  • 1 szklanka mleka
  • 200g orzechów włoskich
  • 100g suszonych moreli
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g migdałów
  • 4 łyżki rodzynek

Tradycyjna kutia – jak zrobić?

  1. Pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia mak zalać wrzącym mlekiem i mieszając gotować na wolnym ogniu ok.pół godziny. Dwukrotnie zemleć i ostudzić.

  2. Pszenicę gotować do miękkości (można zmienić wodę). Dokładnie osączyć, ostudzić i połączyć z makiem i miodem.

  3. Rodzynki, morele, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy sparzyć (orzechy można obrać ze skórki). Osuszyć i połączyć z makiem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Tradycyjna kutia – dodatkowe informacje

Możemy użyć gotowej masy makowej lub suchego zmielonego maku, który potrzebuje samego sparzenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy
Następny przepis: Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode