Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy

Tradycyjna babka drożdżowa – receptura mojej mamy

Zapraszamy do odkrycia tajników przyrządzenia tradycyjnej babki drożdżowej, którą od zawsze w wielkanocnym koszyczku miała moja mama. Ta przepyszna wypieka to nie tylko smak świąt, ale i wspomnienie ciepłych chwil z rodziną. Jej przygotowanie to będzie prawdziwa podróż sentymentalna i powrót do lat dzieciństwa. Jej delikatna, pachnąca masłem i wanilią struktura idealnie komponuje się ze świątecznym stolem. To własnie ta tradycyjna babka wielkanocna sprawia, że śniadanie Wielkanocne jest tak wyjątkowe. Czy jest coś lepszego niż kawałek świeżej babki, połączonej z gorącą kawą i rodziną dookoła?

Składniki:

  • 3 – 3,5 szklanki mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 150 g rodzynek
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta szafranu w kieliszku spirytusu
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania formy

Tradycyjna babka drożdżowa – receptura mojej mamy – jak zrobić?

  1. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy przesianą mąkę. Na środku mąki robimy dołek, do którego wlewamy mleko, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i sól, przykrywamy mąką. Miskę nakrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż rozczyn wyrośnie. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę składników, rozpuszczone masło, żółtka, skórkę pomarańczową, rodzynki, ziarna wanilii, namoczony szafran. Ciasto ręcznie wyrabiamy lub w robocie kuchennym, jeśli taki posiadamy. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe spokojne miejsce do wyrośnięcia. Powinno o połowę zwiększyć swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy na babkę. Formy wypełniamy do mniej więcej 1/3 wysokości, pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie. Przykrywamy ściereczką i ponownie czekamy do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut – do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babki wyjmujemy z piecyka, na chwilę odstawiamy, po czym wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
    Dekorujemy wedle uznania.

Tradycyjna babka drożdżowa – dodatkowe informacje

Szafran, który jest bardzo ekskluzywną przyprawą, możemy zastąpić kurkumą, która też nada ciastu pięknego żółtego koloru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjna babka babuni
Następny przepis: Tradycyjna chłopska zupa grochowa - grochówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode