Tortille kukurydziane z sałatką
Zapraszamy do skosztowania tortilli kukurydzianych z sałatką. Jest to pyszne, kolorowe i odżywcze danie, które od lat jest podstawą kuchni meksykańskiej. Tortille kukurydziane, niewątpliwie, to doskonale uzupełniający dodatek do wszystkiego, co lądowało do tej pory na Twoim stole. Dzięki uniwersalności tortilli, można swobodnie dostosować ich dodatki do swojego gustu. Kombinacja chrupiących, delikatnie słodkich tortilli z soczystą, pełną świeżych warzyw sałatką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne danie na każdy posiłek, które jest prostym i szybkim sposobem na zdrowy, domowy obiad. Bez względu na porę dnia, na pewno przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- woda
- woda
- składniki na sałatkę:
- pomidor,ogórek,pora,kapusta pekińska,koperek,papryka czerwona-wszystko pokroić.
- Następnie dodać 1/2 łyżeczki soli ,cukru,octu winnego .oliwy,pieprzu ziołowego
Tortille kukurydziane z sałatką – jak zrobić?
- Składniki na sałatkę: pomidor, ogórek, pora, kapusta pekińska, koperek, papryka czerwona – wszystko pokroić.
- Następnie dodać 1/2 łyżeczki soli, cukru, octu winnego, oliwy, pieprzu ziołowego.
- Przepis na tortillę: wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby powstała zwarta kula, która nie przykleja się do ścianek naczynia i jest zwartej konsystencji.
- Odstawiamy ciasto na 1/2-1 godz. Następnie dzielimy na małe kuleczki, które formujemy w kształt jak najcieńszego placka i smażymy bez tłuszczu na patelni.
- Jeśli ktoś nie ma wprawy może uformować placki bezpośrednio na patelni i smażyć.
Tortille kukurydziane z sałatką – dodatkowe informacje
Jeśli masz trudność z uformowaniem placków wcześniej żeby je przenieść bo się łamią, można uformować placki bezpośrednio na patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas)
Następny przepis: Tortille z kurczakiem, warzywami i serem