Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas)

Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas)

Tortilla ziemniaczana, znana również jako tortilla de patatas, to klasyczne hiszpańskie danie składające się z prostych, ale smacznych składników. Ten przepis to doskonała kombinacja ziemniaków, jaj i cebuli, które razem tworzą niezwykle pyszną i sycącą potrawę. Idealna na śniadanie, lunch czy kolację, a nawet jako przekąska na piknik czy imprezę. Ta wariacja prostego przepisu hiszpańskiego posiada w sobie kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej – prostotę przygotowania, naturalność składników oraz wyrazistość smaku. Dla każdego fana kuchni hiszpańskiej, tortilla ziemniaczana stanie się niezastąpionym elementem kulinarnej podróży po Hiszpanii.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • mała cukinia
  • około 200g kiełbasy (chorizo lub innej dowolnej)
  • 6 jajek
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano
  • olej do smażenia

Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas) – jak zrobić?

  1. Ziemniaki kroimy w jak najcieńsze plasterki.
  2. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i plasterki kiełbasy. Smażymy aż ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas podrzucając. Można na kilka minut zmniejszyć ogień i dusić pod przykrywką. Ziemniaki lekko dociskamy tak, aby było miedzy nimi jak najmniej wolnego miejsca. Wyrównujemy górę.
  3. Jajka, śmietankę, przeciśnięty czosnek, oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę. Zalewamy nią ziemniaki i czekamy, aż dół i boki się zetną. Na patelnie kładziemy duży talerz i obracamy ją. Następnie zsuwam tortille z talerza na patelnie i smażymy z drugiej strony.
  4. Zalewamy nią ziemniaki i czekamy, aż dół i boki się zetną. Na patelnie kładziemy duży talerz i obracamy ją. Następnie zsuwam tortille z talerza na patelnie i smażymy z drugiej strony.

Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas) – dodatkowe informacje

Możemy serwować ciepłe jako dodatek do obiadu lub tak jak oryginalnie jedzą ją Hiszpanie czyli na zimno do śniadania czy kolacji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortilla z pikantnym nadzieniem
Następny przepis: Tortille szpinakowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode