Tortille szpinakowe

Tortille szpinakowe

Pozwól, że zabiorę cię w kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii ze zdrowym twistem. Przedstawiam przepis na tortille szpinakowe – idealne danie dla każdego, kto szuka pysznej, ale jednocześnie zdrowej alternatywy dla tradycyjnej tortilli. Ta zielona wariacja klasycznego hiszpańskiego dania jest pełna cennych dla zdrowia składników, a w szczególności obfituje w witaminy i błonnik, dzięki obfitej zawartości szpinaku. Przy jego użyciu, tradycyjna tortilla nabiera świeżego, jasnego smaku, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowego jedzenia, jak i smakoszom kuchni hiszpańskiej. Czy jesteś gotowy na tę smakową przygodę? Zatem chwyć patelnię i zacznijmy.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + około 1/2 szklanki do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 35 g (40 ml) szklanki oleju roślinnego – u mnie kujawski z bazylią i cytryną
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • około 100 g świeżego szpinaku

Tortille szpinakowe – jak zrobić?

  1. Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki. Dodać szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką. Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski. Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkość mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli ciasto będzie nadal rzadkie i nie utworzy kuli, dosypać stopniowo nieco mąki (do czasu aż będzie odpowiednio gęste aby zbić się w kulę) i mieszać ponownie.
  2. Przenieść na dobrze posypany mąką blat. Podzielić na 8 równych porcji. Zagnieść małe kulki, spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 – 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają – przekładać ściereczką.
  4. Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się blado brązowe plamy a na wierzchu placka zaczną się pokazywać małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się zbyt szybko, zmniejszyć grzanie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni.
  5. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem. Można też układać jedną na drugiej, przekładając ściereczką. Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego!

Tortille szpinakowe – dodatkowe informacje

Póki trwa sezon szparagowy warto w tortille zawinąć upieczone szparagi. Polecam!

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas)
Następny przepis: Tortille z kurczakiem, warzywami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode