TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY
Składniki:
- Na 5-6 placków tortilli:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- sól
- Surówka:
- kapusta pekińska lub lodowa
- marchewka
- papryka
- pomidor
- ogórek
- kukurydza w puszce
- por
- majonez lub jogurt naturalny
- sól, pieprz
- Zamiast surówki robionej samemu można dodać kupną
- Dodatkowo:
- pierś z kurczaka i przyprawa kebab
- ketchup
- majonez
- musztarda
- żółty ser
Tortilla własnej roboty – jak zrobić?
-
1.
TORTILLA: wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 5-6 części i każdą z osobna rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Do ciasta przykładamy duży talerz i wycinamy koła i tak każdy z osobna. Placki pieczemy na patelni BEZ TŁUSZCZU!!! Pieczemy z obu stron aż się zarumienią, ale nie za długo, bo będą się łamać podczas zawijania.
-
2.
SURÓWKA:
Kapustę szatkujemy, pomidor, ogórek, paprykę i por tnęmy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach… Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy majonez lub jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
LUB KUPUJEMY GOTOWĄ SURÓWKĘ
-
3.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju, doprawiając przyprawą do kebaba.
-
4.
Na tortille kładziemy po łyżeczce ketchupu, musztardy i majonezu. Na to kładziemy plasterek żółtego sera lub tartego, następnie pierś z kurczaka i surówkę. Zawijamy najpierw od dołu do środka, a następnie boki.
Porady – Dodatkowe informacje
1. Zamiast robić surówkę możemy kupić gotową.
2. Żeby tortilla ładnie się zawineła, nakładajmy farsz mniej więcej na środek ku górze.
3. Tortille można zawinąć folią aluminiową, wtedy się nie zorejdzie.
4. Można ją podgrzać na chwilę w mikrofali – ciepła lepiej smakuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tortilla z falafelem i warzywami
Następny przepis: Tortilla z kurczakiem na szybko