TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY

TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY

Jeżeli tęsknisz za smakiem prawdziwej, domowej tortilli, ta własnej roboty receptura jest dla Ciebie. Są to prostotą bijące placki, które świetnie komponują się z wszelkimi farszami, tworząc niekończące się możliwości smakowe. Ta wersja jest w 100% autentyczna i bardzo prosta do zrobienia w domu. Jakie są składniki na tortillę własnej roboty? To tylko mąka, woda, oliwa i nieco soli – brzmi prosto, prawda? Nie pozwól, aby sklepowe tortille miały monopol na Twoje domowe burrito i fajitas. Przygotuj tortillę samodzielnie i poczuj prawdziwą satysfakcję z tworzenia kulinarnych majstersztyków.

Składniki:

  • Na 5-6 placków tortilli:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • Surówka:
  • kapusta pekińska lub lodowa
  • marchewka
  • papryka
  • pomidor
  • ogórek
  • kukurydza w puszce
  • por
  • majonez lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • Zamiast surówki robionej samemu można dodać kupną
  • Dodatkowo:
  • pierś z kurczaka i przyprawa kebab
  • ketchup
  • majonez
  • musztarda
  • żółty ser

Tortilla własnej roboty – jak zrobić?

  1. 1.

    TORTILLA: wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 5-6 części i każdą z osobna rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Do ciasta przykładamy duży talerz i wycinamy koła i tak każdy z osobna. Placki pieczemy na patelni BEZ TŁUSZCZU!!! Pieczemy z obu stron aż się zarumienią, ale nie za długo, bo będą się łamać podczas zawijania.

  2. 2.

    SURÓWKA:

    Kapustę szatkujemy, pomidor, ogórek, paprykę i por tnęmy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach… Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy majonez lub jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    LUB KUPUJEMY GOTOWĄ SURÓWKĘ

  3. 3.

    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju, doprawiając przyprawą do kebaba.

  4. 4.

    Na tortille kładziemy po łyżeczce ketchupu, musztardy i majonezu. Na to kładziemy plasterek żółtego sera lub tartego, następnie pierś z kurczaka i surówkę. Zawijamy najpierw od dołu do środka, a następnie boki.

Porady – Dodatkowe informacje

1. Zamiast robić surówkę możemy kupić gotową.

2. Żeby tortilla ładnie się zawineła, nakładajmy farsz mniej więcej na środek ku górze.

3. Tortille można zawinąć folią aluminiową, wtedy się nie zorejdzie.

4. Można ją podgrzać na chwilę w mikrofali – ciepła lepiej smakuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortilla z falafelem i warzywami
Następny przepis: Tortilla z kurczakiem na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode