Tortilla z falafelem i warzywami

Tortilla z falafelem i warzywami

Przygotuj się na prawdziwe kulinarnych podróż do Bliskiego Wschodu z tym autentycznym przepisem na tortillę z falafelem i warzywami. To zdrowe, pełne smaku danie to idealna przekąska na śniadanie, lunch czy kolację, która z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. Delikatna tortilla wypełniona chrupiącymi kulkami z ciecierzycy, bogactwem świeżych warzyw i rozpływającym się w ustach sosem, rozbudzi Twoje kubki smakowe. Falafel jest nie tylko pyszny, ale też niskokaloryczny i bogaty w błonnik, co czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy dbają o zdrową dietę. Zrób miejsce na swoim stole na tą orientalną rozkosz. Falafel w tortilli – smak, którego nie da się zapomnieć!

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garstka świeżej kolendry
  • oliwa Gallo Classico
  • ok. 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
  • po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • Sos Tahini:
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego (bądź jakiegoś wege)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy Gallo Classico
  • przyprawy: sól, kmin rzymski, cynamon, cukier (do smaku)
  • Dodatkowo:
  • sałata
  • 1 awokado + sok z cytryny żeby nie ściemniało po obraniu
  • 1/2 granatu
  • 1 pomidor
  • tarty żółty ser (np. cheddar)
  • surówka z czerwonej kapusty (przepis tutaj)
  • 1 batat (frytki)
  • 4-6 placków tortilli (kupiona lub domowe tortille przepis tutaj)

Tortilla z falafelem i warzywami – jak zrobić?

  1. Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki/kotleciki (wielkości orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oliwie. Odkładamy na talerz. Kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Tortille podajemy ze świeżymi warzywami, sosem Tahini, posypujemy granatem, serem. Zawijamy i grillujemy.
  2. Frytki z batata:
    Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie Gallo, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym.
  3. Sos Tahihi – to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
    Ząbek czosnku wyciskamy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki, przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Tortilla z falafelem i warzywami – dodatkowe informacje

UWAGA: Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tortilla española
Następny przepis: TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode