Tort Pszczółka Maja

Tort Pszczółka Maja

Jesteście fanami kreskówek z dzieciństwa i szukacie niespodzianki dla bliskiej osoby? Przedstawiamy Wam przepis na tort Pszczółka Maja! Tort ten, skomponowany ze starannie dobieranych składników, jest idealny dla fanów słodkości w każdym wieku. Ponadto, jego kolorowa dekoracja z figurkami znanymi właśnie z bajki Pszczółka Maja, z pewnością zachwyci każde dziecko. Wyróżnia go nie tylko wygląd, ale też niesamowity smak. Jeśli jesteście na etapie poszukiwań idealnego tortu na przyjęcie urodzinowe lub inną specjalną okazję, ten przepis jest zdecydowanie dla Was!

Składniki:

  • Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 3 biszkopty, czyli ilość składników potroić):
  • 5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • składniki na masę:
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 0,50 dkg truskawek zmiksowanych
  • 1 łyżka żelatyny na 4 łyżki wody

Tort pszczółka maja – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotować biszkopt:
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 – 5 minuty, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony, następnie wyjąć i studzić przez 15 minut. Wyłożyć na metalową kratkę, kolejne dwa biszkopty piec tak samo.
  2. 2.
    Przygotować masę:
    Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, dodać żelatyny.
  3. 3.
    Przekładanie:
    Na upieczony biszkopt nałożyć warstwę masy, następnie kolejny biszkopt, ponownie masę i tak dalej, aż skończą się składniki.

Słowa kluczowe: torty z pszczolka maja

Tort Pszczółka Maja – dodatkowe informacje

Formowanie pszczółki jest bardzo proste – wystarczy dokładać kawałki torta i obcinając formować. Pszczółka jest dekorowana marcepanem i szprycowana śmietaną z barwnikiem spozywczym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami
Następny przepis: Tort Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode