Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

Jesteś wynalazcą, szefem kuchni, a twoją pracownią jest kuchnia? Oto przepis idealny dla ciebie! Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami to propozycja dla miłośników subtelnych, owocowych smaków. Kremowe, gładkie mascarpone w połączeniu z soczystymi brzoskwiniami pozwala osiągnąć niezapomnianą harmonię smaków, którą docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Ten tort to prawdziwa uczta dla podniebienia, obłędnie pyszny, a przy tym łatwy do przygotowania. Wypróbuj ten przepis i poczuj eksplozję smaków z mascarpone i brzoskwiniami!

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 600 ml śmietany 30 %
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 50 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałów

Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
  2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
  3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.
  4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń – biszkopt kakaowy – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń – biszkopt jasny – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń – biszkopt kakaowy – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂

Porady – Dodatkowe informacje

Krążki biszkoptów można nasączyć ulubionym ponczem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort prezent
Następny przepis: Tort Pszczółka Maja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode