Tort Rafaello

Tort Rafaello

Zgubcie się w obłokach przyjemności z naszym wspaniałym przepisem na Tort Rafaello. Ten kremowy, niebiański tort rafaello to perfekcyjne połączenie delikatnego smaku i elegancji. Pachnący migdałami i kokosem tort z lekką nutą wanilii skrywa w sobie słodki sekret – białe, orzechowe praliny Rafaello, które dodają mu wyjątkowego uroku. Tort jest wyjątkowo kremowy i wilgotny, a jednocześnie delikatny, jak chmurka. Jeśli jesteś miłośnikiem deserów śmietankowych, ten tort jest stworzony specjalnie dla Ciebie. Idealny na urodziny, imieniny czy inne uroczystości – zdobędzie serca wszystkich swoim wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki octu
  • Masa budyniowa
  • 3/4 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • 150 g płatków migdałowych
  • Posypka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie Rafaello
  • Poncz
  • 5 łyżek amaretto
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek wody

Tort rafaello – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt

    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier partiami i dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna.

    • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch.

    • Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym.

    • Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką.

    • Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C przez 15 minut.

  2. 2.

    Masa budyniowa

    • Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem waniliowym.

    • Pozostałe mleko wymieszać z mąką i budyniem i połączyć z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając aby masa nie przypaliła się.

    • Utrzeć masło dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Uważać, aby nie robić tego zbyt szybko, bo masa się zważy.

    • Z gotowej masy odłożyć 1/3 do posmarowania wierzchu i boków, a do reszty dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.

  3. 3.

    Posypka

    • Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier puder.

    • Cały czas mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły.

  4. 4.

    Składanie tortu

    • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi.

    • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy.

Słowa kluczowe: tort, śmietankowy, rafaello

Tort Rafaello – dodatkowe informacje

Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem ułożyć na obwodzie gotowe ciastka Rafaello.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Ptasie Mleczko Frozen
Następny przepis: Tort ptysiowy z polewą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode