Tort ptysiowy z polewą czekoladą
Wyobraź sobie aromatyczny, delikatny tort, który w każdym kęsie roztacza przed Tobą swoje kulinarne tajemnice. To nie jest po prostu tort – to tort ptysiowy z polewą czekoladową. Wyjątkowe połączenie lekkości i puszystości ptysiów z intensywym smakiem czekoladowej polewy tworzy prawdziwie niezapomniane doświadczenie dla każdego smakosza. Ten tort to idealna propozycja na urodziny, imieniny czy inne wyjątkowe okazje. Eleganckie ptysie, otulone w aksamitnej czekoladzie, to duet, którym zaskoczysz nawet najbardziej wymagających gości. Ciesz się smakiem tego niepowtarzalnego tortu ptysiowego.
admin
Składniki:
- Blaty ptysiowe i małe ptysie:
- 2 szklanki wody
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 10 jajek
- papier do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 4 szklanki mleka
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 2 budynie waniliowe
- 2 kostki masła
- 1 opakowanie Nutelli (250 gram)
Tort ptysiowy z polewą czekoladą – jak zrobić?
-
1.
Blaty ptysiowe: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia (papier wyciąć 4 razy gdyż będziemy piec 4 blaty). W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita. -
2.
Krem budyniowy: 1 szklankę mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując. -
3.
Na paterę kładziemy blat ciasta na to 1/4 pozostałego kremu, ponownie blat, 1/4 kremu aż do wyczerpania składników. Na górę układamy nadziane ptysie i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej Nutellą.
Przyslijprzepis.pl
xxxx – dodatkowe informacje
Tort ptysiowy z polewą czekoladą można także posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Rafaello
Następny przepis: Tort rybka Mini Mini w oceanie