Tort ptysiowy z polewą czekoladą

Tort ptysiowy z polewą czekoladą

Wyobraź sobie aromatyczny, delikatny tort, który w każdym kęsie roztacza przed Tobą swoje kulinarne tajemnice. To nie jest po prostu tort – to tort ptysiowy z polewą czekoladową. Wyjątkowe połączenie lekkości i puszystości ptysiów z intensywym smakiem czekoladowej polewy tworzy prawdziwie niezapomniane doświadczenie dla każdego smakosza. Ten tort to idealna propozycja na urodziny, imieniny czy inne wyjątkowe okazje. Eleganckie ptysie, otulone w aksamitnej czekoladzie, to duet, którym zaskoczysz nawet najbardziej wymagających gości. Ciesz się smakiem tego niepowtarzalnego tortu ptysiowego.

Składniki:

  • Blaty ptysiowe i małe ptysie:
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 10 jajek
  • papier do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 4 szklanki mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 kostki masła
  • 1 opakowanie Nutelli (250 gram)

Tort ptysiowy z polewą czekoladą – jak zrobić?

  1. 1.
    Blaty ptysiowe: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia (papier wyciąć 4 razy gdyż będziemy piec 4 blaty). W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita.
  2. 2.
    Krem budyniowy: 1 szklankę mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując.
  3. 3.
    Na paterę kładziemy blat ciasta na to 1/4 pozostałego kremu, ponownie blat, 1/4 kremu aż do wyczerpania składników. Na górę układamy nadziane ptysie i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej Nutellą.

Przyslijprzepis.pl
torcik ptysiowy  tort z ptysiami

xxxx – dodatkowe informacje

Tort ptysiowy z polewą czekoladą można także posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Rafaello
Następny przepis: Tort rybka Mini Mini w oceanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode