Tort Ptasie Mleczko Frozen

Tort Ptasie Mleczko Frozen

Ptasie Mleczko Frozen to niezwykle wykwintny i skomplikowany tort, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Inspiracją do stworzenia tego przepisu były klasyczne Ptasie Mleczko, a także hit kinowy „Frozen”. Dzięki temu tortowi, wszyscy fani wspomnianego filmu mogą poczuć się jak w królestwie Arendelle. Delikatna, puchowa textura przypominająca prawdziwe ptasie mleczko i chłodzący efekt niespodzianki kryjącej się w środku, przenoszą nas wprost do zaczarowanej zimowej krainy. Nie jest to przepis dla początkujących, ale każdy, kto podejmie wyzwanie, zapewne będzie dumny z efektów swojej pracy. Bez względu na okazję, Ptasie Mleczko Frozen to tort, który na długo pozostanie w pamięci gości.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl maki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa „ptasie mleczko”:
  • 2 szkl zimnego mleka
  • 2 op. śnieżki
  • 2 galaretki niebieskie
  • 500ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • Dekoracja:
  • obrazek z opłata
  • śnieżynki z opłatka
  • perełki
  • niebieska posypka
  • bezy

Tort ptasie mleczko „frozen” – jak zrobić?

  1. Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
  2. Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę.
  3. Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
  4. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować boki tortu, zrobić szprycą rozetki. Na torcie ułożyć opłatek i udekorować cukierkami, bezami i śnieżynkami.

Tort Ptasie Mleczko Frozen – dodatkowe informacje

Opłatek położyć na torte Ptasie Mleczko Frozen przynajmniej na około 2 godziny przed podaniem. Ja robiłam zdjęcia zaraz po udekorowaniu i widać, że opłatek jest lekko pomarszczony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami
Następny przepis: Tort Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode