Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)

Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)

Czy kiedykolwiek marzyłeś o deserze, który łączy w sobie chrupkość andrutów, kremową miękkość Nutelli i orzechy? Jeśli tak, to ten przepis jest dla ciebie. Przedstawiamy wyjątkowy tort orzechowy z andrutów i nutelli, który nie wymaga żadnego pieczenia. Jest to idealny przepis na imprezę czy rodzinne spotkanie, gdzie chcesz coś wyjątkowego, ale bez zbędnego wysiłku przy kuchence. Elegancki wygląd i przepyszny smak tego tortu na pewno zaskoczy i zachwyci gości. Uwierz nam, połączenie tych składników to prawdziwa magia kulinarnej rozkoszy. Jedno jest pewne – ten tort z andrutów stanie się twoim nowym ulubieńcem.

Składniki:

  • Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)
  • SKŁADNIKI: czas przygotowania 50 minut
  • 20-22 andrutów (u mnie o średnicy 22 cm)
  • 2 słoiczki nutelli (350 g każdy)
  • 100 g siekanych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich w czekoladzie
  • 2 listki żelatyny
  • 100 ml śmietanki
  • WYKONANIE:

Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia) – jak zrobić?

  1. 1. Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odłożyć pół słoiczka Nutteli do przygotowania polewy. Pozostałą Nutellą, cienko posmarować andruty i wszystkie razem skleić. Ostatni andrut pozostawiamy bez orzechowego kremu, całość lekko obciążamy deseczką i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce (30 minut).
  2. 2. Śmietankę zagotować, dodać namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Ciepłą wlać do odłożonej i podgrzanej Nutelli, wymieszać, polać sklejone andruty. Udekorować wierzch orzechami w czekoladzie i posypać siekanymi orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce. Tort wyjąć z lodówki na pół godziny przed spożyciem. Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia) to niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu torcik. Jest bardzo delikatny i kruchy, a w smaku przypomina batoniki Kinder Bueno. Do jego przygotowania wykorzystałam moje ulubione andruty oraz krem orzechowy Nutella. Całość udekorowałam siekanymi orzechami laskowymi i orzechami włoskimi w czekoladzie. Podczas krojenia tortu, można słyszeć chrupkość świeżych andrutów, a w przekroju widać ich niezliczoną ilość warstw. Chociaż od dawna przymierzałam się do wykonania tego wspaniałego deseru, dopiero udział we wspólnej akcji „Bez pieczenia” pomógł mi w jego przygotowaniu. Jak mówią „Co się odwlecze, to nie uciecze”. Zapraszam serdecznie!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort orzechowy
Następny przepis: Tort orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode