Tort orzechowy

Tort orzechowy

Zapraszamy do przygotowania pysznego tortu orzechowego, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom migdałów, orzechów włoskich czy laskowych. Jest to nietuzinkowe połączenie delikatnego biszkoptu i kremu o intensywnym orzechowym smaku. Jednym z kluczowych momentów przygotowania tej słodkości jest obsypanie boków tortu, co zdecydowanie wpływa na jego wygląd. Dla wielu jest to najtrudniejsza i najbardziej stresująca część, dlatego podpowiemy jak obsypać boki tortu czekoladą czy innymi składnikami, tak aby wyglądał idealnie. Opanowanie tej techniki pozwoli na przygotowanie tortu, który nie tylko smakuje, ale także wygląda perfekcyjnie.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 12 jajek
  • 4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kawy mielonej
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 7 łyżek czystej wódki
  • Masa:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek spirytusu
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki 12%
  • 3 kostki masła 82%
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada
  • 5 łyżek mielonych orzechów do ozdoby

Tort orzechowy – jak zrobić?

  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać.
  2. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
  3. Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec 30-35 min. na 200 stopni. w największej tortownicy 30 cm.
  4. Rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem w kąpieli wodnej.
  5. Jajka utrzeć z cukrem, gdy będą już gęste dać nad parę wodną i ubijać do białości i utraty zapachu świeżych jaj, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Masa trochę opada i robi się znacznie rzadsza, ale później stężeje.
  6. Masło utrzeć na biały puch, następnie dodawać po łyżce masy jajecznej i dalej ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć każdy wódką i rozprowadzić na nich masę czekoladową. Pozostawić trochę masy na ozdobę. Mielonymi orzechami obsypać boki tortu, a wierzch przyozdobić masą i posypką czekoladową lub tartą czekoladą.

Słowa kluczowe: jak obsypać boki tortu czekoladą, czym obsypać boki tortu, jak obsypać boki tortu

Tort orzechowy – dodatkowe informacje

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy się lepiej kroi i nie kruszy się. Masmą jajeczną co jakiś czas ubijam mikserem, aż do wystudzenia wtedy masa jest lśniąca. Tort najlepiej przechowywać w lodówce w pojemniku do tortów, aby alkohol nie wyparował.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)
Następny przepis: Tort owca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode