Szynka i boczek - pieczone

Szynka i boczek – pieczone

Zapraszamy do zapoznania się z niezwykle pysznym i aromatycznym przepisem na szynkę i boczek pieczone. Poprzez drobiazgowe instrukcje, dowiesz się, jak zamarynować boczek oraz jak zamarynować szynkę do pieczenia, które stanowią klucz do osiągnięcia niepowtarzalnego smaku. Przedstawimy tajniki peklowania boczku do pieczenia, które pozwoli na uzyskanie niezapomnianej soczystości. Dzięki naszemu przepisowi, bez trudu przyrządzisz te dwie popularne polskie potrawy zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Niezależnie czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, ten przepis przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • Składniki na marynatę:
  • 1-1,5 kg szynki
  • 1-1,5 kg boczku
  • 7 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 4-5 łyżek soli
  • 2 łyżki maggi/sosu sojowego
  • kilka ząbków czosnku
  • Składniki na glazurę szynki:
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 op. marynaty do mięs z gorczycą
  • szczypta kminku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Składniki na glazurę boczku:
  • 1-1,5 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta kminku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

1. Jak zamarynować boczek do pieczenia?

  1. Z podanych składników gotujemy zalewę (w ok. 3l wody). Studzimy i zanurzamy w niej dokładnie umyte kawałki boczku.
  2. Pozostawiamy na minimum dobę w chłodnym miejscu.

2. Jak zamarynować szynkę do pieczenia?

  1. Następnego dnia zamarynowane mięso dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy na całej powierzchni i szpikujemy pokrojonymi kawałkami czosnku.
  2. Składniki glazury szynki dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony.

3. Jak zamarynować boczek do pieczenia?

  1. Boczek nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa.
  2. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni.
  3. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny.
  4. W trakcie pieczenia można kilka razy polać mięso sosem z brytfanny. Jednak nie jest to konieczne, bo pod folią sos dobrze paruje i otrzymujemy kruche i soczyste pieczyste 🙂

Szynka i boczek – pieczone – dodatkowe informacje

Jeśli upieczemy większą ilość mięsa można je podzielić i zamrozić.
Folię aluminiową przykrywamy zawsze błyszczącą stroną do mięsa.
Ja zawsze próbuję zalewy-sprawdzam czy jest odpowiednio słona i przyprawiona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka gotowana z warzywami
Następny przepis: Szynka na biało w zalewie z cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode