szaszłyki z piekarnika
Szaszłyki z piekarnika są doskonałym rozwiązaniem na pyszną kolację lub urozmaicenie spotkania w gronie przyjaciół. Niezwykle proste do przygotowania, oferują smak autentycznych szaszłyków bez konieczności uruchamiania grilla. Przepis ten, z możliwością użycia termoobiegu, gwarantuje idealne rezultaty każdym razem. Szaszłyki z kurczaka, przyrządzone w ten sposób, zachwycają swoim soczystością i delikatnym aromatem. Niezależnie od pory roku, te pieczone w piekarniku szaszłyki, zawsze będą smakować jak te prosto z grilla.
admin
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Około pół kilograma chudego boczku
- Duża cebula
- 1 cukinia
- 1 duża papryka
- 0,5 kilograma pieczarek
- Zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy
Szaszłyki z piekarnika – jak zrobić?
- Oba mięsa kroimy w dużą kostkę i marnujemy z przyprawami i trochę oleju najmniej 1 godzinę, ja całą noc.
- Cukinię kroimy w grube plastry i plastry na pół.
- Paprykę kroimy w grubą kostkę.
- Cebulę kroimy w grube pióra.
- Pieczarki całe blanszujemy na małej ilości oleju przez około pięć minut, wtedy są bardzo soczyste w szaszłyku.
- Szpadki namaczamy w wodzie na czas przygotowywania składników.
- Nadziewamy składniki na przemian.
- Posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i pieprzem.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy pędzelkiem olejem rzepakowym.
- Układamy szaszłyki dosyć ciasno, trochę pędzelkiem smarujemy olejem… i pieczemy, na 180 stopni. Ja najpierw 10 minut na termoobiegu, 15 minut góra dół, ostatnie 10 minut znowu termoobieg. Trzeba jednak doglądać, gdyż nie każdy piekarnik piecze równo… i gotowe… smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
dobrze jest w trakcie pieczenia obrócić szaszłyki na drugą stronę…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z piekarnika
Następny przepis: Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami