szaszłyki z piekarnika

szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika są doskonałym rozwiązaniem na pyszną kolację lub urozmaicenie spotkania w gronie przyjaciół. Niezwykle proste do przygotowania, oferują smak autentycznych szaszłyków bez konieczności uruchamiania grilla. Przepis ten, z możliwością użycia termoobiegu, gwarantuje idealne rezultaty każdym razem. Szaszłyki z kurczaka, przyrządzone w ten sposób, zachwycają swoim soczystością i delikatnym aromatem. Niezależnie od pory roku, te pieczone w piekarniku szaszłyki, zawsze będą smakować jak te prosto z grilla.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Około pół kilograma chudego boczku
  • Duża cebula
  • 1 cukinia
  • 1 duża papryka
  • 0,5 kilograma pieczarek
  • Zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy

Szaszłyki z piekarnika – jak zrobić?

  1. Oba mięsa kroimy w dużą kostkę i marnujemy z przyprawami i trochę oleju najmniej 1 godzinę, ja całą noc.
  2. Cukinię kroimy w grube plastry i plastry na pół.
  3. Paprykę kroimy w grubą kostkę.
  4. Cebulę kroimy w grube pióra.
  5. Pieczarki całe blanszujemy na małej ilości oleju przez około pięć minut, wtedy są bardzo soczyste w szaszłyku.
  6. Szpadki namaczamy w wodzie na czas przygotowywania składników.
  7. Nadziewamy składniki na przemian.
  8. Posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  9. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy pędzelkiem olejem rzepakowym.
  10. Układamy szaszłyki dosyć ciasno, trochę pędzelkiem smarujemy olejem… i pieczemy, na 180 stopni. Ja najpierw 10 minut na termoobiegu, 15 minut góra dół, ostatnie 10 minut znowu termoobieg. Trzeba jednak doglądać, gdyż nie każdy piekarnik piecze równo… i gotowe… smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

dobrze jest w trakcie pieczenia obrócić szaszłyki na drugą stronę…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki z piekarnika
Następny przepis: Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode