Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika to doskonała propozycja dla miłośników grillowanych dań, które chcieliby spróbować czegoś nowego. Ten prosty przepis jest idealny na wieczór z rodziną lub przyjaciółmi. Gra smaków różnorodnych składników, które razem tworzą niepowtarzalny szaszłyk, na pewno was zachwyci. Dodatkowo, szaszłyki przygotowane w piekarniku w folii, są łatwe w przygotowaniu, a wynik końcowy jest naprawdę imponujący. Cieszą się dużą popularnością nie tylko na rodzinnych spotkaniach, ale też na imprezach czy piknikach. Choć nie są grillowane, smakują równie dobrze, a może nawet lepiej!

Składniki:

  • 500 g karczku
  • 1 filet z kurczaka
  • 300 g chudego boczku
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • Marynata
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • curry, przyprawa kebab-gyros, papryka słodka, pieprz, majeranek, cząber

Szaszłyki z piekarnika – jak zrobić?

  1. Pierś kurczaka i karczek pokroić na mniejsze, przełożyć do miski. Składniki marynaty wymieszać i połączyć z mięsem, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  2. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać ze skórki i razem z cukinią pokroić na plastry, a papryki i boczek w średnią kostkę. Wszystkie składniki szaszłyków naprzemiennie nadziewać na patyczki.
  3. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową, wierzch także przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 1 godziny.

Szaszłyki z piekarnika – dodatkowe informacje

Mięso najlepiej wrzucić do marynaty dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki z kurczakiem i patisonem
Następny przepis: szaszłyki z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode