Swojski paprykarz z łososiem

Swojski paprykarz z łososiem

Przedstawiamy przepis na swojski paprykarz z łososiem – wyjątkowe połączenie białka z ryby i ostrego, pikantnego smaku, które przypomina domowe, staropolskie gotowanie. To doskonała i oryginalna propozycja na lunch czy kolację, a jego niepowtarzalny smak z pewnością przekona do siebie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Paprykarz z łososiem to połączenie tradycyjnego przepisu z nowoczesnym podejściem do gotowania, jakim jest wykorzystanie zdrowych składników odżywczych. Zachęcamy do odkrycia tego niecodziennego, ale pasującego do siebie połączenia smaków.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 250g wędzonego łososia
  • 2 cebule
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżka sosu sojowego
  • ketchup lub przecier pomidorowy (najlepiej bez konserwantów)
  • pół woreczka ugotowanego ryżu

Swojski paprykarz z łososiem – jak zrobić?

  1. Paprykę i cebulę skroić w bardzo drobną kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.

  2. Marchew, pietruszkę i paprykę smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju, następnie dusić dolewając wody aż zmięknie. Dodać cebulę i smażyć wszystko mieszając do zeszklenia. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać sos sojowy i ketchup, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.

  3. Wędzonego łososia zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać razem z ugotowanym ryżem do pasty warzywnej, wymieszać.

  4. Przełożyć wszystko do pojemnika, zamknąć i wstawić na parę godzin do lodówki do przegryzienia smaków. Podajemy z pieczywem.

Swojski paprykarz z łososiem – dodatkowe informacje

Ketchup lub przecier dodajemy według uznania. Jeśli ktoś woli rzadszy paprykarz – dodajemy więcej, jeśli bardziej gęsty – mniej.

Jeśli ktoś nie lubi, sos sojowy można pominąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy pasztet w słoiku
Następny przepis: Domowy pasztet z boczkiem wędzonym z szynkowara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode