Swojski paprykarz z łososiem
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 250g wędzonego łososia
- 2 cebule
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżka sosu sojowego
- ketchup lub przecier pomidorowy (najlepiej bez konserwantów)
- pół woreczka ugotowanego ryżu
Swojski paprykarz z łososiem – jak zrobić?
-
Paprykę i cebulę skroić w bardzo drobną kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.
-
Marchew, pietruszkę i paprykę smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju, następnie dusić dolewając wody aż zmięknie. Dodać cebulę i smażyć wszystko mieszając do zeszklenia. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać sos sojowy i ketchup, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
-
Wędzonego łososia zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać razem z ugotowanym ryżem do pasty warzywnej, wymieszać.
-
Przełożyć wszystko do pojemnika, zamknąć i wstawić na parę godzin do lodówki do przegryzienia smaków. Podajemy z pieczywem.
Swojski paprykarz z łososiem – dodatkowe informacje
Ketchup lub przecier dodajemy według uznania. Jeśli ktoś woli rzadszy paprykarz – dodajemy więcej, jeśli bardziej gęsty – mniej.
Jeśli ktoś nie lubi, sos sojowy można pominąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy pasztet w słoiku
Następny przepis: Domowy pasztet z boczkiem wędzonym z szynkowara