Smalec ze skwarkami i cebulką
Domowy smalec ze skwarkami i cebulą to prawdziwy rarytas dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Przyrządzony na własną rękę, zdobywa wyjątkowy smak, którego nie można się najeść. Skwarki i cebula nadają smalcowi pikanterii i bogactwa smaków, które z pewnością oczarują każde podniebienie. Prosty do przygotowania, wymaga jedynie kilku składników i nieco czasu, by te składniki zmieniły się w aromatyczną przekąskę na ciepłe, domowe pieczywo. Jego zapach przyciąga jak magnes, a smak – pozostaje w pamięci na długo. Idealny nie tylko na codzienne kanapki, ale też na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 0.5 kg boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
Smalec ze skwarkami i cebulką – jak zrobić?
- Słoninę zmielić przez maszynkę lub pokroić w kostkę. Wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione.
- Cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego łyżki wytopionego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego smalcu, dodajemy łyżkę majeranku i soli (sól według własnego uznania – ja lubię w smalcu dużo)
- Tak wytopiony gotowy smalec przelej do słoika i id czasu do czasu, gdy będzie zastygać przemieszaj skwarki i cebulkę aby nie opadły na dno.
Smalec ze skwarkami i cebulką – dodatkowe informacje
Taki domowy smalec ze skwarkami i cebulą najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Smarowidło do chleba