Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami

Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami

W kuchni wegetariańskiej nie brakuje pomysłów na tradycyjne potrawy w nowych odsłonach. Smalec z fasoli to idealna propozycja dla osób, które nie spożywają mięsa, ale tęsknią za smakiem tradycyjnych polskich przekąsek. W połączeniu z suszonymi pomidorami fasolowy smalec zyskuje niepowtarzalny, intensywny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. To świetny dodatek do kanapek czy pieczywa na śniadanie lub kolację. Wegetariański smalec z fasoli to także doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na coś tłustego, bez uciekania się do produktów zwierzęcych.

Składniki:

  • Fasola biała (1 puszka)
  • Natka pietruszki (2 łyżki posiekanej)
  • Cebula średnia (1 sztuka)
  • Olej rzepakowy (2 łyżki)
  • Suszone pomidory (3 sztuki)
  • Majeranek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Chili w proszku
  • Słonecznik uprażony na patelni (1 łyżka)
  • Gorąca woda (jeśli chcemy lekko rozrzedzić fasolę)

Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Fasolę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju (mały ogień) aż będzie miękka. Pomidory kroimy w paseczki.
  2. Fasolę blendujemy aż powstanie gładki krem. Dodajemy ciepłą cebulę prosto z patelni i blendujemy aż zmiesza się z fasolą. Jeśli pasta jest zbyt gęsta na tym etapie, można dodać 1-2 łyżki wrzątku.
  3. Dodajemy natkę (zostawiamy odrobinę do posypania pasty), suszone pomidory i nadal blendujemy. Ja pozostawiam kawałki pomidorów, dlatego blenduję dosłownie 0.5 minuty. Doprawiamy majerankiem i pozostałymi przyprawami.
    Pasta polewamy oliwą, posypujemy natką i słonecznikiem.

Słowa kluczowe: wegetariański smalec z fasoli

Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

Najlepsza jest fasola typu „piękny Jaś” o grubym, mięsistym ziarnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli
Następny przepis: Smalec ze skwarkami i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode