Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną
Miłośnicy ryb powinni skosztować śledzi z miodem, cebulą i cytryną – to danie, które łączy w sobie różne smaki i zapachy, tworząc nezwykły ensemble. Nietypowe połączenie śledzi z miodem nadaje potrawie wyjątkowo słodko-słonawe nuty. Cebula dodaje pikantności, a cytryna nadaje świeżego, cytrusowego smaku, jednocześnie łagodząc intensywny aromat śledzia. Ta wykwintna przekąska jest doskonała do podania na wszelkiego rodzaju przyjęciach lub jako smaczny dodatek do obiadu. Jeżeli poszukujecie nowych smaków na swoim stole, ten przepis z pewnością Was zaskoczy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300g śledzi solonych filetów (*) + mleko/woda do namoczenia
- 1/2 szklanki oleju (1 szklanka = 250 ml)
- 1 cebula (duża)
- 2 łyżki płynnego miodu (płaskie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną – jak zrobić?
- Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej wymieszać z miodem, pokruszonym listkiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny. Wszystkie składniki należy połączyć. Całość doprawić odrobiną pieprzu i wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc, aby smaki „się przegryzły”.
Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną – dodatkowe informacje
(*) Można użyć filetów w oleju i wtedy ich nie moczymy. W tym przypadku olej należy zlać i połączyć z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny. Użyłam miodu wielokwiatowego Huzar.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą
Następny przepis: Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym