Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym
Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym to tradycyjne danie polskiej kuchni, które smakuje niezależnie od pory roku. To właśnie za sprawą charakterystycznej kombinacji kwasu z kiszonego ogórka i tłuszczu z ryby, śledź w oleju z cebulką i ogórkiem kuszą swym smakiem. Idealna propozycja dla miłośników ryb, zwłaszcza odmiany o silnym, wyrazistym smaku. To szlachetne danie, którego na różne sposoby możemy użyć do przygotowania – jako przystawkę, dodatek do kanapek czy także jako składnik sałatki. Śledzie matiasy w oleju są wersją podstawową, ale możemy dodać różne dodatki według własnego uznania.
admin
Składniki:
- 6 płatów śledzia
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 małe ogórki kiszone
- Olej roślinny
- Przyprawy: listek laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu
Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym – jak zrobić?
- Wykonanie: śledzie dobrze wymoczyć, osaczyć na sitku, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić drobno, sparzyć na sitku, wystudzić. Ogórki pokroić w drobną kostkę, lekko odcisnąć z kwasu. Do słoika dodać przyprawy oraz okładać warstwami cebulę, ogórki, śledzie. Zalać olejem roślinnym – u mnie olej rzepakowy. Widelcem przemieszać składniki by olej dobrze zalał wszystkie składniki. Po wykonaniu śledzie schłodzić w lodówce około 1 doby by połączyły się smaki przekąski.
Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym – dodatkowe informacje
1. do śledzi można dodać kilka kropli soku z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną
Następny przepis: Śledzie w śmietanie z ananasem