Śledzie w śmietanie z ananasem

Śledzie w śmietanie z ananasem

Jeżeli jesteś miłośnikiem oryginalnych połączeń smaków, ten przepis przyciągnie Twoją uwagę. Śledzie w śmietanie z ananasem to propozycja dla tych, którzy lubują się w kuchni pełnej niespodzianek. Ten nietypowy deser, zaskakuje subtelnym smakiem, który jest połączeniem słodkiego ananasa i aromatycznego śledzia w śmietanie. Nie daj się zwieść pozorom – ta kompozycja smakuje wyśmienicie. Idealnie pasuje na świąteczny stół czy też jako przystawka na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Rozsmakuje się w niej zarówno milośnicy owoców, jak i zwolennicy ryb. Zabierz się za ten ekskluzywny przepis – spróbuj czegoś nowego!

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w stylu matjasz
  • 3 średnie cebule
  • 1 puszka ananasa
  • duża śmietana 18% (400 g)
  • pieprz, opcjonalnie – sól
  • + dodatkowo: duży słoik

Śledzie w śmietanie z ananasem – jak zrobić?

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
  2. Śledzie, cebulę i ananasa pokrój w kosteczkę. Z puszki ananasa zostały mi 2 plastry. Ale to Ty zadecyduj czy wolisz dodać wszystkie plastry czy może mniej. Wymieszaj wszystko ze sobą.
  3. Śledzie, cebulę i ananasa przełóż do słoika, dopraw pieprzem (i solą). Całość zalej śmietaną, wymieszaj. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc!

Śledzie w śmietanie z ananasem – dodatkowe informacje

Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się „przegryzły”. Smacznego :)!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie z żurawiną
Następny przepis: Śledzie w śmietanie z chrzanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode