schab w soli
Przedstawiamy dziś przepis na schab pieczony na soli – klasyczną i elegancką propozycję kulinarnej uczty. Koncepcja gotowania schabu w soli zapewnia doskonałą soczystość i niepowtarzalny smak mięsa. Niezwykle prosty w przygotowaniu, staję się prawdziwym gastronomicznym dziełem sztuki. Stosując technikę pieczenia mięsa w soli, zyskujemy pewność, że mięso będzie wilgotne, delikatne, a jednocześnie pełne smaku. Doskonałe danie dla osób szukających nowych kulinarnych doznań, ale także dla tych, którzy pragną podać na stół coś wyjątkowego, a zarazem proste w przygotowaniu. Oto przepis na schab w soli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy schabu
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 słoika musztary dijon
- opakowanie ziół prowansalskich
- 1/2 kilograma soli
Schab pieczony na soli – jak zrobić?
- Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cienkim widelcem nakłuwamy mięso od góry i od spodu. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
- Mięso dokładnie nacieramy przyprawami w kolejności: czosnek – musztarda – zioła, a następnie zawijamy w rękaw do pieczenia i chowamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Na dużą blachę wysypujemy 1/2 kg soli. Spód rękawa w którym znajduje się mięso odcinamy. Schab układamy na soli (musimy zadbać o to, aby folia z reszty mięsa się nie zsunęła, inaczej podczas pieczenia może nam się trochę przypalić).
- Schab pieczemy 2 godz. w 180*C. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy folię.
schab w soli – dodatkowe informacje
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/schab-w-soli.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab w śmietanie
Następny przepis: Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym