Rolada serowo – drobiowa
Przedstawiamy przepis na roladę serowo-drobiową, doskonały pomysł na niecodzienny obiad lub eleganckie danie na uroczysty obiad. Ta wyrafinowana potrawa zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i sery. Delikatna, soczysta rolada, wypełniona roztopionym, aromatycznym serem, to jedno z tych dań, które zawsze robią wrażenie. To danie podkreśla twoje umiejętności i elegancję kucharską, tworząc rzeczywisty festiwal smaków. Kluczowym jest dobra jakość składników: świeże mięso z kurczaka i wyselekcjonowany ser. Roladowanie może wymagać nieco praktyki, ale efekt końcowy jest tego warty. Przygotuj się na spontaniczne oklaski, kiedy podasz roladę serowo-drobiową.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dekagramów startego żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 4 jajka
- filet z kurczaka (podwójny)
- ok. 30 dekagramów pieczarek
- cebula
- pieprz, sól, przyprawa do kurczaka (np. gyros)
- papryka czerwona, żółta, natka pietruszki
Rolada serowo-drobiowa – jak zrobić?
- Jajka roztrzepać mikserem, następnie dodać majonez i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać ser żółty starkowany. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na papier do pieczenia i piec ok. 20 min w 200 stopniach, aż się zarumieni.
- Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.
- Filet z kurczaka pokroić cieniutko i rozbić cieniutko (plastry). Posypać przyprawą do kurczaka z dwóch stron.
- Upieczony gorący placek odwrócić górą do dołu i zdjąć papier. Rozłożyć mięso drobiowe, plaster przy plasterze. Pieczarki wyłożyć na brzeg rolady, w miejscu gdzie zaczynamy zwijać. Można na pierś położyć cienkie paseczki kolorowej papryki i natkę pietruszki, wtedy rolada wygląda kolorowo i smakuje wybornie.
- Następnie całość zwinąć w roladę i zawinąć w ten sam papier do pieczenia. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Spożywamy na zimno.
Porady – dodatkowe informacje
Do farszu z pieczarek można dodać trochę starkowanego sera, jeśli farsz jest zbyt luźny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada serowa z szynką
Następny przepis: Rolada serowo-mięsna