Rolada serowo-mięsna

Rolada serowo-mięsna

Smakowita rolada serowo-mięsna to doskonały pomysł na sycące danie obiadowe, które podbije serca wszystkich miłośników mięsno-serowych kompozycji smakowych. Ta wyjątkowa potrawa, łącząca w sobie aromatyczne mięso z delikatnym, rozpływającym się w ustach serem, robi niesamowite wrażenie zarówno pod względem smaku, jak i prezentacji. Ten przepis na roladę mięsno-serową, jest doskonałym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Składniki są łatwo dostępne, a sama potrawa nie wymaga żadnych skomplikowanych technik kulinarnych, dzięki czemu nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jej przygotowaniem. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

  • 7 jajek
  • ok. 40 dag żółtego sera
  • 200 ml majonezu Winiary
  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 większe ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, kucharek, koperek

Rolada serowo-mięsna – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Mikserem zmiksuj 6 jaj, następnie dodaj 200g majonezu i zmiksuj. Dodaj żółty ser starty na tartce o grubych oczkach i wymieszaj łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp koperkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na złocisty kolor, około 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
  2. 2.
    Farsz: Pół kilograma mięsa mielonego wymieszaj z jajkiem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż na upieczony serowy biszkopt i zwijaj. Owij papierem do pieczenia i piecz ok. 40 min w 180 stopniach.

Rolada serowo-mięsna

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Mikserem zmiksuj 6 jaj, następnie dodaj 200g majonezu i zmiksuj. Dodaj żółty ser starty na tartce o grubych oczkach i wymieszaj łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp koperkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na złocisty kolor, około 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
  • Farsz: Pół kilograma mięsa mielonego wymieszaj z jajkiem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż na upieczony serowy biszkopt i zwijaj. Owij papierem do pieczenia i piecz ok. 40 min w 180 stopniach.

porady – dodatkowe informacje

Zamiast koperku roladę możemy posypać szpinakiem. Zamiast czosnku można również dodać posiekane i podsmażone pieczarki. Farsz można doprawić ulubionymi przyprawami. Pokrojoną roladę można polać odrobiną sosu – najlepszy pieczeniowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada serowo - drobiowa
Następny przepis: Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode