Risotto z pieczarkami i winem
Zapraszamy do odkrycia kuchni włoskiej przy pomocy wykwintnego przepisu na risotto z pieczarkami i winem. Idealne dla koneserów wyrafinowanych smaków. Wykorzystanie białego wina zmienia nie tylko zapach, ale także podkreśla smak pieczarek, dodawanych tutaj jako główny składnik. Risotto to danie, które zadowoli każdego miłośnika ryżu – jest jednocześnie kremowe, ale z zachowaniem al dente w ryżu. Delikatność pieczarek idealnie komponuje się z intensywnością wina, a całość tworzy prawdziwie gastronomiczne doświadczenie. Chociaż przepis pochodzi z Włoch, nie jest skomplikowany, a poszczególne składniki są łatwo dostępne.
admin
Składniki:
- pół opakowania ryżu do risotto
- 0,5 kg pieczarek
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mała śmietana 30%
- parmezan
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wina białego
- olej kokosowy
- bazylia
- oregano
- 1-1,5 litra bulionu
Risotto z pieczarkami i winem – jak zrobić?
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i 2 łyżki masła, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zrumienić.
- Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć ok 2 min, ciągle mieszając. Dodać łyżkę bulionu, smażyć na małym ogniu, aby ryż wchłonął bulion. Po tym czasie dodać wino i dalej smażyć na małym ogniu do wchłonięcia. Następnie dodać kolejną łyżkę bulionu i powtarzać czynność, aż ryż będzie miękki.
- Na drugiej patelni usmażyć pieczarki. Na dużym ogniu rozgrzać olej kokosowy z łyżką masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumienią.
- Gdy ryż będzie się robił miękki, dodać podsmażone pieczarki, bazylię, oregano, 2 łyżki masła, parmezan oraz połowę kubeczka śmietany. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Podawać na gorąco.
xxxx – dodatkowe informacje
Aby uzyskać lepszy smak risotto z pieczarkami i winem, warto dodać świeże zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą