Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą
Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą to pyszny, aromatyczny przepis z kuchni włoskiej, który zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ćwierć godziny składania takich składników jak, między innymi, suszone pomidory, rukola czy bulion warzywny, zamienia się w danie, którego smak jest niezapomniany. Risotto z pomidorami jest nie tylko pełne smaku, ale również kolorowe, dzięki czemu stanowi prawdziwą ucztę nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Szczególnie polecam ten przepis osobom, które cenią sobie zarówno wyszukany smak, jak i prezentację potrawy. Spróbuj, a przekonasz się, że to najsmaczniejsze risotto, jakie jadłeś.
admin
Składniki:
- Składniki na około 3 porcje:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 litr bulionu drobiowego
- duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 20 g masła
- pieprz czarny mielony
- 30 g sera żółtego
- 50 g suszonych pomidorów z zalewy
- rukola świeża do podania
- olej rzepakowy do smażenia
Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, by „obtoczył” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy czosnek i mieszamy.
- Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
- Następnie stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle, by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 20 minut).
- Po tym czasie do risotta dodajemy masło, pokrojone suszone pomidory, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie).
- Na talerze nakładamy porcje risotta oraz rukolę (ilość według upodobań).
Słowa kluczowe: risotto z pomidorami
Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą – dodatkowe informacje
Rukolę możemy też dodać do gorącego risotta i wymieszać 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto z pieczarkami i winem
Następny przepis: Rizi bizi z marchewką i grzybami