Rigatoni bolognese pełne smaku
Zapraszam do wypróbowania przepisu na wyjątkowo smakowite rigatoni bolognese. To popularne danie kuchni włoskiej, które przyciąga miłośników pysznego jedzenia na całym świecie. Rigatoni, czyli grubo krojony makaron, doskonale komponuje się z klasycznym, wyrazistym sosem bolognese. Jego bazę stanowią smażone mięso mielone, warzywa i pomidory. Całość doskonale doprawiona, tworzy kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Aromat tego dania, wydobywający się z garnka, sprawi, że nie będziesz mógł się doczekać, kiedy wreszcie trafi na twój stół. Skrojone na grubo rigatoni to idealne połączenie dla aromatycznego sosu bolognese.
admin
Składniki:
- – mięso mielone wieprzowo-wołowe lub z łopatki : 600 g
- – przecier pomidorowy w kartoniku : 400 g
- – pomidory w puszce ( krojone) : 200-300 g
- – mozzarella lub parmezan : 50 g
- – czosnek ( obrany) : 2 ząbki
- – suszone oregano : 1 łyżka
- – suszona bazylia : 1 łyżeczka
- – sól : 1 łyżeczka lub więcej do smaku
- – pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
- – papryka czerwona mielona słodka : 1 łyżeczka
- – cukier : 1 łyżeczka
- – olej rzepakowy : 5-6 łyżek
- – śmietana 18 % : 1 łyżka
- – ugotowany al dente makaron rigatoni : 300-400 g
- – suszone zioła do posypania ( tymianek, oregano) : 1 łyżka
Rigatoni bolognese pełne smaku – jak zrobić?
- Oregano i bazylię zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso, smażyć 6-8 minut cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, przyprawy, smażyć minutę, zalać przecierem pomidorowym, przykryć, dusić 10 minut.
- Dodać pomidory z puszki, śmietanę, wymieszać, dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut. Jeżeli jest to konieczne doprawić solą.
- Makaron polać gorącym sosem, posypać parmezanem i suszonymi ziołami.
Rigatoni bolognese – dodatkowe informacje
Suszone zioła należy zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Mięso mielone wrzucić na mocno rozgrzana patelnię.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rewelacyjny makaron z curry
Następny przepis: Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe