Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe

Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe

Holenderska kuchnia znana jest przede wszystkim z serów, jednak nie mniej wyjątkowe są tamtejsze desery. Przygotowana według tradycyjnej receptury, pochodzącej z południa kraju, Rijstevlaai to jedno z nich. To unikalne, przepyszne i puszyste ciasto ryżowe, które stanowi kwintesencję holenderskiego smaku. Proste składniki, takie jak ryż, mleko, jaja, cukier i drożdże, połączone są w sposób, który tworzy niepowtarzalną harmonię smaków. Rijstevlaai to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących słodkie wypieki i poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń. Skosztujcie tego niezwykłego holenderskiego ciasta ryżowego.

Składniki:

  • ciasto:
  • 40 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 125 g mąki
  • 25 g płynnego masła
  • 1 jajko średniej wielkości
  • szczypta soli
  • ryżowe nadzienie:
  • 100 g ryżu mlecznego
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka budyniu w proszku
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • ewentualnie 2-3 jabłka pocięte w kostkę

Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe – jak zrobić?

  1. Ciasto: Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżkę cukru. Posypać odrobiną( 1-2 łyżki) mąki i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Masło rozpuścić i ostudzić, nie może być za gorące. Dodać do zaczynu. Wbić jajka i wsypać sól, pozostały cukier i mąkę. Ewentualnie dodać trochę więcej mąki. Ciasto dobrze zagnieść i odstawić na 35- 45 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
  2. Nadzienie: Mleko zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30- 35 minut do miękkości. Często mieszać i uważać, żeby nie przypalić. Wystudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka i szczyptę soli dodać do wystudzonego ryżu. Wsypać cukier, cukier waniliowy i budyń, wymieszać. Dodać masło, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ryżem.
  3. Pieczenie: Okrągłą formę np. 24 cm wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. Nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę( u mnie wystarczyło 45 minut). Ochłodzić w foremce przez godzinę.

Rijstevlaai – dodatkowe informacje

Do nadzienia ciasta ryżowego można dodać kawałeczki owoców, takie jak jabłka, gruszki, jagody, lub dżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: rigatoni nadziewane mięsem mielonym
Następny przepis: RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode