Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe
Holenderska kuchnia znana jest przede wszystkim z serów, jednak nie mniej wyjątkowe są tamtejsze desery. Przygotowana według tradycyjnej receptury, pochodzącej z południa kraju, Rijstevlaai to jedno z nich. To unikalne, przepyszne i puszyste ciasto ryżowe, które stanowi kwintesencję holenderskiego smaku. Proste składniki, takie jak ryż, mleko, jaja, cukier i drożdże, połączone są w sposób, który tworzy niepowtarzalną harmonię smaków. Rijstevlaai to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących słodkie wypieki i poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń. Skosztujcie tego niezwykłego holenderskiego ciasta ryżowego.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 40 ml mleka
- 15 g drożdży
- 25 g cukru
- 125 g mąki
- 25 g płynnego masła
- 1 jajko średniej wielkości
- szczypta soli
- ryżowe nadzienie:
- 100 g ryżu mlecznego
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka budyniu w proszku
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50 g masła
- ewentualnie 2-3 jabłka pocięte w kostkę
Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe – jak zrobić?
- Ciasto: Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżkę cukru. Posypać odrobiną( 1-2 łyżki) mąki i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Masło rozpuścić i ostudzić, nie może być za gorące. Dodać do zaczynu. Wbić jajka i wsypać sól, pozostały cukier i mąkę. Ewentualnie dodać trochę więcej mąki. Ciasto dobrze zagnieść i odstawić na 35- 45 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
- Nadzienie: Mleko zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30- 35 minut do miękkości. Często mieszać i uważać, żeby nie przypalić. Wystudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka i szczyptę soli dodać do wystudzonego ryżu. Wsypać cukier, cukier waniliowy i budyń, wymieszać. Dodać masło, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ryżem.
- Pieczenie: Okrągłą formę np. 24 cm wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. Nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę( u mnie wystarczyło 45 minut). Ochłodzić w foremce przez godzinę.
Rijstevlaai – dodatkowe informacje
Do nadzienia ciasta ryżowego można dodać kawałeczki owoców, takie jak jabłka, gruszki, jagody, lub dżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: rigatoni nadziewane mięsem mielonym
Następny przepis: RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)