RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)
To danie prosto z pięknej Wenecji, o wdzięcznej nazwie „Risi e Bisi”, to esencja włoskiej kuchni. Cieszy ono swoją prostotą i naturalnymi smakami, łącząc młody ryż z delikatnym zielonym groszkiem. Ta współczesna, ale bazująca na tradycyjnym przepisie wersja, dodaje do mieszanki szczyptę aromatycznego czosnku i świeżego majeranku. Risi e Bisi jest danie jednogarnkowe, bardzo łatwe w przygotowaniu, prawdziwie włoskie. To idealna opcja na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek – zawsze wygląda na talerzu efektownie i smakuje jeszcze lepiej.
admin
Składniki:
- 400 g ryżu do przygotowania risotto
- 6 garści świeżego lub mrożonego groszku
- 1 duży ziemniak
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 100 ml białego wina
- ok. 2 l bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula, ziemniak, sól)
- 2 łyżki startego sera typu Parmezan
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- szafran lub kurkuma
Ryż z zielonym groszkiem (risi e bisi) – jak zrobić?
- Przygotuj bulion warzywny.
- Szalotkę drobno posiekaj, ziemniaka pokrój na drobna kosteczkę.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, dodaj szalotkę, trochę soli i podsmaż przez chwilkę. Następnie dodaj ryż i mieszając podsmaż go chwilkę razem z cebulką. Dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min). Dodaj ziemniaka i groszek i zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 – 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając.
- Na 1 min przed końcem gotowania dodaj szczyptę szafranu. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj posypane startym parmezanem.
Buon Appetito!
RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI) – dodatkowe informacje
Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe
Następny przepis: Risotto po studencku