RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)

RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)

To danie prosto z pięknej Wenecji, o wdzięcznej nazwie „Risi e Bisi”, to esencja włoskiej kuchni. Cieszy ono swoją prostotą i naturalnymi smakami, łącząc młody ryż z delikatnym zielonym groszkiem. Ta współczesna, ale bazująca na tradycyjnym przepisie wersja, dodaje do mieszanki szczyptę aromatycznego czosnku i świeżego majeranku. Risi e Bisi jest danie jednogarnkowe, bardzo łatwe w przygotowaniu, prawdziwie włoskie. To idealna opcja na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek – zawsze wygląda na talerzu efektownie i smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 400 g ryżu do przygotowania risotto
  • 6 garści świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 duży ziemniak
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 100 ml białego wina
  • ok. 2 l bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula, ziemniak, sól)
  • 2 łyżki startego sera typu Parmezan
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szafran lub kurkuma

Ryż z zielonym groszkiem (risi e bisi) – jak zrobić?

  1. Przygotuj bulion warzywny.
  2. Szalotkę drobno posiekaj, ziemniaka pokrój na drobna kosteczkę.
  3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, dodaj szalotkę, trochę soli i podsmaż przez chwilkę. Następnie dodaj ryż i mieszając podsmaż go chwilkę razem z cebulką. Dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min). Dodaj ziemniaka i groszek i zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 – 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając.
  4. Na 1 min przed końcem gotowania dodaj szczyptę szafranu. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj posypane startym parmezanem.

Buon Appetito!

RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI) – dodatkowe informacje

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe
Następny przepis: Risotto po studencku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode